Wedstrijd

Wat zijn Radicale Vernieuwers?

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld. We zoeken burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen met hun tegendraadse, onverwachte en trendsettende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren. Maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit mogen dan wel grootse mondiale problemen zijn, het schrikt Radicale Vernieuwers niet af om zelf oplossingen (producten, diensten, werkingen, methodes,…) te bedenken en te maken, soms op een kleine en lokale schaal.

Radicale Vernieuwers kunnen zichzelf aanmelden of voorgedragen worden door anderen. Een jury kiest nu uit de inzendingen 10 Radicale Vernieuwers, die de eer, media-aandacht, advertentieruimte en een begeleiding op maat krijgen. Een van hen krijgt bovendien de juryprijs, een de klimaatprijs en de populairste de publieksprijs. 

Ontdek hier de Radicale Vernieuwers van 2019. 

Lees hier meer over de organisatoren. 

Jury en criteria

De inzendingen werden door deze juryleden aan een radicaal onderzoek onderworpen: 
Jan Hautekiet (juryvoorzitter), Lieven Sioen (De Standaard), Sarah Schelstraete (Sociale InnovatieFabriek), Hans Maertens (VOKA), Lieven Vandeputte (Cera), Dorien Baelden (Koning Boudewijnstichting), Gerard Govers (KULeuven) en Adje Van Oekelen (Radicale Vernieuwer 2017). 

Deze radicale bende heeft elke inzending beoordeeld op radicaliteit, de mate waarin het vernieuwend is en de wereld beter maakt en het potentieel van de vernieuwing om de wereld, onze manier van denken of handelen te veranderen.

Lees hier het wedstrijdreglement

Prijzen

Radicale Vernieuwer zijn is een exclusiviteit en dan volgen bewonderende blikken, tonnen enthousiasme en gegarandeerde media-aandacht. Dat is de belangrijkste prijs van deze wedstrijd.

De Radicale Vernieuwers kregen media-aandacht in De Standaard, op de radio en via het uitgebreide netwerk van de Sociale InnovatieFabriek. De jurywinnaar, publiekswinnaar en winnaar van de klimaattroffee kunnen rekenen op extra artikels en radio interviews bij de mediapartners. Alle Radicale Vernieuwers krijgen begeleiding op maat voor de verdere uitwerking of begeleiding bij hun vernieuwing. Ze krijgen een begeerde plaats op een Acceleratiedag, waar de Sociale InnovatieFabriek op maat van de vernieuwingen experten verzamelt die helpen.

Radicale Vernieuwer zijn, is een topjob. We brengen hen in contact met andere vernieuwers, zodat ze kunnen leren van hun aanpak, netwerk en ervaring. 

Editie 2015

In 2015 werd de eerste Radicale Vernieuwers wedstrijd georganiseerd. De winnaars waren Peerby (jurywinnaar), Rescoop (publiekswinnaar), Millibeter, Tri-vizor, Nnof (Nearly New Office Facilities), Solidare-it!, Het Spilvarken, Duo for a Job, Collectief Goed en Liefhebbers Zaalvoetbal Cup.

Editie 2017 

In 2017 werd de tweede Radicale Vernieuwers wedstrijd georganiseerd. De winnaars waren De Landgenoten (publieksprijs en juryprijs), Ducoop (klimaatprijs), Dorpspunt Beveren, Let’s Co, Laminaria, BigH, Dampoort knapt Op!, Rising You[th], CitizenLab, Activ84Health.