Rising You[th]

Nature vzw is een kansenorganisatie die via klimsporten en buitenactiviteiten maatschappelijk kwetsbare jongeren helpt om te leren, zich te ontwikkelen en aan zelfvertrouwen te winnen. Ze richtten de sociale onderneming Rising You[th] op die 'hoog' mikt voor vluchtelingen.

Rising You[th] werkt met onder meer met vluchtelingen die een verblijfsstatuut verworven hebben en dus uitzicht moeten krijgen op opleiding en arbeidsmarkt. Hun aanbod sluit aan bij de interesses van jongeren vanaf 14-15 jaar: sport, techniek, avontuur… Ze leren touwtechnieken en krijgen zin om zich te verdiepen in klimmen en andere ‘verticale’ activiteiten. Daarna kunnen ze instappen in een breed opleiding- en ondersteuningstraject dat hen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt onder de noemer ‘A job to start life’.

“Het eerste luik wordt de klimclub”, zegt Benjamin Gérard, coördinator van NATURE. “De opleiding, het tweede onderdeel, focust op het aanleren van industriële touwtechnieken. Het derde luik is de tewerkstelling voor de achttienplussers. “De jongeren leren in een loods met schuine daken en kale wanden hoe je veilig klimt, touwen ophangt of een gordel aandoet. De veiligheidsnormen in de industrie voor hoogtewerk zijn specifiek, dus daar gaan we intensief op focussen.” 

Rising You[th] heeft contacten met verschillende sectoren die hoogtewerkers nodig hebben: telecombedrijven, windmolenbouwers, hoogspanningsleveranciers, schoonmaakbedrijven... Bedrijven die met hen in zee gaan, kiezen voor een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Waarom doen we dit? Wel, we gaan voor de impact: op de integratie en toekomstkansen van de jongeren, op de beeldvorming over jonge vluchtelingen, op manier van werken van onze klanten én op de toekomst van onze vzw.”

De dienstverlening gaat uit van de sterktes van de jongeren. Ze worden aangesproken op hun goesting, op een cruciale leeftijd. Ondertussen leren ze veel bij waarmee ze later verder kunnen. Ook jongeren die naar hun eigen land terug moeten, hebben daar iets aan. “De meesten volgen deeltijds onderwijs zoals lassen of elektromechanica, en onze opleiding is daar compatibel mee. Wij zorgen dat ze hun job op hoogte kunnen uitvoeren, zodat ze later meer kansen op werk krijgen."

Meer info: www.risingyou.be
foto credits: Nature vzw