w.r.yuma

w.r.yuma maakt de eerste circulaire en recycleerbare zonnebrillen. De zonnebrillen zijn duurzame 3D-geprinte zonnebrillen van auto dashboards, koelkasten, bamboe en ook oude zonnebrillen. Klanten kunnen hun oude zonnebril inwisselen voor een nieuwe tegen een sterk verlaagde prijs.

Yuma is een stadje in de staat Arizona: de zonnigste plek op aarde! Zonnebrillen kunnen de jonge generatie voor circulaire economie enthousiasmeren en ecologische mode ‘cool’ maken. De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën in de wereld en werkt nog grotendeels via het make-use-dispose model van de lineaire economie. Samen met de klanten die een essentieel onderdeel uitmaken van de gesloten kringloop brengt w.r.yuma daar verandering in. Jongeren zijn momenteel de grootste afnemers van de wegwerpeconomie. Via de zonnebrillen heeft w.r.yuma als groter doel om ecologische duurzaamheid en de circulaire economie modieus te maken.

Momenteel is de start-up in start-up modus. Begin 2017 wordt een eerste kleine oplage gelanceerd via een Kickstarter crowdfunding campagne. De Yuma brillen zullen geproduceerd worden in Antwerpen en er worden zoveel mogelijk lokale (afval) materialen gebruikt worden. De brillen met 100% premium UV beschermde glazen zullen tussen 100 en 150 euro kosten en op termijn zullen de glazen ook op sterkte beschikbaar zijn. In een volgende fase worden de 3D-files open source online gezet, zodat mensen ze zelf kunnen printen. In de toekomst wordt samengewerkt met jonge en opkomende ontwerpers om nieuwe modellen op de markt te brengen.

Meer info: https://www.wryuma.com/ en http://www.standaard.be/cnt/dmf20170403_02816060