Ga verder naar de inhoud

Enchanté: netwerk van verbondenheid voor een zorgzame samenleving

Enchanté creëert met Hartelijke Plekken en Brooddoosnodig een netwerk van ontmoetingsplekken en voedzame lunches, zodat zorg voor elkaar vanzelfsprekend wordt.

Stem

Stem op Enchanté voor de publieksprijs van Radicale Vernieuwers 2024!

Een samenleving waarin mensen zonder drempels zorg dragen voor elkaar: dat is het streven van Enchanté vzw. Met hun project Hartelijke Plekken creëren ze een netwerk van gastvrije ruimtes waar warmte en verbondenheid centraal staan. Brooddoosnodig zorgt er dan weer voor dat kwetsbare kinderen op school een voedzame lunch voorgeschoteld krijgen. Door samen te werken met lokale handelaars, bedrijven, scholen en sociale organisaties, streeft Enchanté ernaar dat iedereen zich thuis kan voelen en deel uitmaakt van een zorgzaam netwerk.

Van burgerinitiatief naar solide netwerk

Enchanté begon in 2017 met een simpele maar krachtige missie: van vriendelijkheid en zorg een vanzelfsprekend deel van het dagelijkse leven maken. “Veel mensen hebben in hun buurt nauwelijks een netwerk om op terug te vallen,” legt coördinator Kim Swyngedouw uit.

Wat in Gent begon, groeide al snel uit tot een netwerk dat actief is in twintig Vlaamse steden. Vrijwilligers, lokale handelaars en scholen sloten zich aan om de gemeenschap sterker te maken. “Ons doel is om samen een sociaal vangnet op te bouwen,” zegt Kim. “Door gewoon iets kleins te doen, kunnen we een fenomenaal groot verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben. En dankzij ons netwerk van partners kunnen we onze impact vergroten en zorgen we dat solidariteit echt een gedeeld project wordt,” aldus Kim.

Enchante Kim Swyngedouw
Wij zijn geen traditioneel goed doel. We willen niet alleen financiële steun bieden, maar vooral een netwerk opbouwen waarin iedereen de verantwoordelijkheid neemt om voor elkaar te zorgen.
Kim Swyngedouw

Geen liefdadigheidsorganisatie

Ondanks het sociale aspect van hun missie ziet Enchanté zichzelf niet als een klassieke liefdadigheidsorganisatie. “Wij zijn geen goed doel,” benadrukt Kim. “We willen niet alleen financiële steun bieden, maar vooral een netwerk opbouwen waarin iedereen de verantwoordelijkheid neemt om voor elkaar te zorgen.” Het draait om kleine, betekenisvolle gebaren die verbinding mogelijk maken. “Het gaat om veel meer dan enkel die uitgestelde koffie die wordt getrakteerd,” voegt Kim toe. “Via het pay-it-forward-systeem kunnen bezoekers dan wel een koffie of lunch schenken aan een ander. Maar het echte doel is om daarmee spontane momenten van solidariteit en verbondenheid te creëren.”

Binnen Enchanté speelt wederkerigheid een belangrijke rol: de doelgroep, door Enchanté ‘Genieters’ genoemd, wordt aangemoedigd om op hun beurt andere gezinnen of mensen in nood te ondersteunen. “De kracht van ons netwerk ligt in het feit dat iedereen een rol kan spelen, of je nu geeft of ontvangt,” zegt Kim. Deze wederkerigheid is essentieel in hun missie om een verbonden samenleving op te bouwen.

Enchanté website

Hartelijke plekken en voedzame brooddozen

De kern van het werk van Enchanté’ ligt in hun twee grote projecten: Hartelijke Plekken en Brooddoosnodig. Hartelijke Plekken zijn cafés, culturele centra en buurtwinkels waar mensen kunnen binnenlopen voor een moment van rust, een praatje of een maaltijd. “Het zijn plekken waar mensen zichzelf kunnen zijn, zonder verwachtingen of drempels,” legt Kim uit. Door dit netwerk in samenwerking met lokale handelaars uit te bouwen, krijgen mensen in een kwetsbare situatie de kans om op hun eigen manier deel te nemen aan het dagelijks leven. ‘Kwetsbaar’ zien we trouwens heel breed: mensen die financieel gezien moeilijk rondkomen, senioren die zich eenzaam voelen, jongeren met een psychische kwetsbaarheid, mensen met een fysieke beperking…”

Brooddoosnodig, een ander kernproject, richt zich dan weer op scholen. “Dat hebben we in het leven geroepen omdat we zagen dat nog teveel leerlingen in Vlaanderen met honger in de klas zitten”, vertelt Kim. “Een goedgevulde en voedzame brooddoos is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Nochtans is dat essentieel om te leren, te spelen en te groeien. In samenwerking met partners als Lidl, Panos en Colruyt Group foundation zorgen we voor een gezonde maaltijd voor elke leerling op de deelnemende scholen. Dat gaat over veel meer dan alleen maar eten: ook over waardigheid en erbij horen.”

Dromen van een zorgzame samenleving

“We hopen ooit overbodig te worden,” lacht Kim. Al heeft de organisatie op korte termijn ook nog heel wat ambitieuze plannen. “Tegen 2030 willen we uitbreiden naar Wallonië, waar nog geen gelijkaardige initiatieven bestaan. Het is een kans om ons model van zorgzame buurten ook daar te integreren en duurzaam te verankeren,” licht Kim toe. Daarnaast werkt Enchanté aan plannen om bedrijven te inspireren tot warme, inclusieve werkplekken. “Ons ideaal? Een samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat we de verantwoordelijkheid delen om te zorgen voor elkaar.”

Stem

Vind je dat Enchanté de publieksprijs van Radicale Vernieuwers 2024 moet winnen?

Enchanté - Facts & Figures

  • Bestaat sinds: 2017
  • Aantal betaalde medewerkers in vte: 8
  • Aantal vrijwilligers: 100
  • 20 zorgzame steden
  • 350 Hartelijke Plekken
  • 15.000 uitgestelde koffies die al getrakteerd werden
  • Meer dan 100.000 brooddozen uitgedeeld sinds de start van Brooddoosnodig
Enchanté vzwicon

Enchanté vzw

opgericht door 10 Gentse burgers