Ga verder naar de inhoud

Wedstrijd

Radicale Vernieuwers krijgen een unieke label en mogen zich levenslang Radicale Vernieuwer noemen. Da's misschien wel de grootste prijs van deze wedstrijd. Maar er is meer. We geven ook prijzen weg die het idee van de Radicale Vernieuwer ondersteunen of meewerken aan de bekendheid van de oplossing/project. Zo kunnen de Radicale Vernieuwers anderen inspireren en het verschil maken voor velen.

Wat zijn radicale vernieuwers?

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek en Cera, in samenwerking met VLAIO. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor een radicaal nieuwe realiteit. We zoeken burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen met nieuwe oplossingen voor energie, mobiliteit, inclusie, zorg, circulaire economie, arbeidsmarkt, armoede, voeding ...

Uit alle inzendingen kiest een jury 10 Radicale Vernieuwers van 2024. Zij krijgen de eer, media-aandacht, en een promotiepakket om bekend te worden in heel Vlaanderen en Brussel. Een van hen krijgt de juryprijs; de populairste wint de publieksprijs.

Wedstrijdcriteria

Alle inzendingen worden beoordeeld op volgende criteria. Radicale Vernieuwers zijn ...

  • Vernieuwend: de oplossing bestaat nog niet in Vlaanderen of Brussel, of nog niet voor die doelgroep. De vernieuwing zit in het product, dienst, werking of methode.
  • Impactvol: de oplossing maakt een wezenlijk verschil voor de doelgroep of voor de maatschappelijke uitdaging.
  • Succesvol in samenwerkingen: de oplossing verenigt burgers, bedrijven, overheden, organisaties en/of kennisinstellingen rond een gedeelde missie.
  • Solide: de oplossing is een bewezen formule, die financieel en/of niet-financieel solide is (partners, vrijwilligers ...). De ambitie is er om de impact te vergroten.
  • Systemisch: de oplossing daagt ons denken uit en getuigt van een nieuwe visie op onze maatschappelijke systemen.

Prijzen 2022*

De Radicale Vernieuwers verdienen het om door te breken in heel Vlaanderen en Brussel. De wedstrijd biedt hen allerlei promotiemogelijkheden om bekender te worden bij het brede publiek. Zo kunnen ze het verschil maken voor velen.

De jurywinnaar krijgt:

De publiekswinnaar krijgt:

De 10 Radicale Vernieuwers krijgen:

  • Een professionele fotoshoot
  • Een pr-sprint om in de pers te komen
  • Media-aandacht in Trends en bij de partners van de wedstrijd

* Vanaf 9 september lees je hier het prijzenpakket van 2024.

Jury 2022

De inzendingen werden door deze juryleden in 2022 aan een radicaal onderzoek onderworpen. Vanaf 9 september 2024 lees je hier de nieuwe jurysamenstelling.

Hannelore

Hannelore Bedert

Singer-songwriter, schrijfster en columniste

Na het onverwachte overlijden van haar man Stijn, begin 2019, besloot Hannelore niet meer op het (muzikale) podium te verschijnen. Ze schreef 2 theaterstukken, bracht de wondermooie single “Kom naar huis” uit en werd huiscolumniste van Libelle magazine. Sinds 2020 komt ze op voor de rechten van jonge weduwen en hun kinderen.

Benny Debruyne

Benny Debruyne

Trends

Benny Debruyne is redacteur bij het financieel-economisch weekblad Trends en schrijft onder meer over duurzaam ondernemen en start-ups.

Kaat

Kaat Peeters

Directeur Sociale InnovatieFabriek

Kaat Peeters is een impactzoekers, scaling expert en auteur over sociaal ondernemerschap. Ze is vandaag opnieuw directeur van de Sociale InnovatieFabriek. Voorheen was ze coördinator bij het Research Center for Sustainable Organizations (HOGENT), actief bij Konekt en in de culturele sector.

Jonas Mallisse

Jonas Mallisse

Too Good To Go

Jonas is sociaal ondernemer en co-founder van Too Good To Go Belgium, de app waarmee je eten kan redden van lokale winkels en restaurants. Elke dag redt Too Good To Go meer dan 220.000 maaltijden. Vandaag bouwt Jonas Too Good To Go uit in de Verenigde Staten.

Soumaya Zaougui

Soumaya Zaougui

Managing partner Billie Bonkers en DIFT

Soumaya leidt de communicatie- en marketingspecialisten van Billie Bonkers en DIFT. Zij begeleiden projecten, bouwen aan merken en creëren campagnes voor projecten met maatschappelijke relevantie. Soumaya werkte als beleidsmedewerker, woordvoerder en communicatiemanager bij NGO’s. Maatschappelijk en sociaal ondernemen vormt de rode draad in haar carrière.

Lieven Vandeputte

Lieven Vandeputte

Directie-adjunct Maatschappelijke dienstverlening Cera

Lieven staat in voor de algemene coördinatie van de maatschappelijke dienstverlening van Cera. Hij zorgt voor een goede synergie en wisselwerking met de andere maatschappelijke domeinen, afdelingen en partners van Cera.

Kurt Peleman

Kurt Peleman

Directeur Synergos en Co-founder The Pond & The Waterfalls

Kurt is gepokt en gemazeld in de social impact sector. Hij werkte met grote NGO’s en innovatieve sociale ondernemers; voor stichtingen, lokale overheden, voor zowel een Europees als een Aziatisch netwerk van venture filantropen en impact investeerders. Vandaag focust hij op het thema ‘samenwerking’ bij Synergos (globaal) en The Pond & The Waterfalls (België).

Karel Vanderpoorten

Karel Vanderpoorten

Beleidsmedewerker Sociale Economie bij de Europese Commisie, DG GROW

Karel Vanderpoorten is bezig met digitalisering, nieuwe technologieën, financieringsmogelijkheden voor en door de sociale economie en het opschalen van sociale economie business modellen en sociale innovaties. Partnerschappen tussen traditionele en sociale economie ondernemingen zijn daarin cruciaal. Karel werkt ook aan een Europees partnerschap voor investeringen in sociale huisvesting.

Thomas Vervaet

Thomas Vervaet

Netwerk Ondernemen

Thomas biedt eerstelijnszorg aan founders van start-ups bij Netwerk Ondernemen. Dit combineert hij met een bovenmatige interesse in het gesproken woord als pitchcoach en communicatietrainer. Daarnaast klopt zijn hart voor de social (non-)profit sector met bestuursfuncties in welzijns- en gezondheidszorgorganisaties.