Ga verder naar de inhoud

Radicale Vernieuwers 2019

In 2019 koos de jury onder leiding van Jan Hautekiet opnieuw 10 Radicale Vernieuwers. Het werd het jaar van Lichtwerk, Helpper en Papillon Project.

Radicale Vernieuwers 2019
Radicale Vernieuwers 2019

In 2019 vond de derde editie van Radicale Vernieuwers plaats. De Standaard en de Sociale InnovatieFabriek zochten en vonden weer 10 radicaal nieuwe oplossingen voor een beter klimaat en een warmere samenleving. Co-organiserende partners waren Cera, Koning Boudewijnstichting, de Nationale Loterij en VLAIO. Ook The Shift, Lita.co, Demos en Bizidee deelden de oproep. Deze editie waren er 199 indienaars.

Op de website van De Standaard konden lezers ook testen hoeveel ze weten over klimaatverandering, en hoe klimaatbewust ze leven.

Ds Audio
De Standaard

Herbeluister de podcast

De Standaard maakte de winnaars bekend in een podcast. Juryvoorzitter Jan Hautekiet en adjunct-hoofdredacteur van De Standaard Lieven Sioen waren onder de indruk van alle inzendingen.

Winnaars

20210831 Lieven Bossuyt Licht Werk 010 8010 LR

Lichtwerk

Lichtwerk zorg voor zinvol werk voor iedereen, door instructies te projecteren op werkposten in maatwerkbedrijven en de maakindustrie. Sensoren meten of de opdracht juist is uitgevoerd en corrigeren indien nodig.

Meer info
20210914 Papillon Project 009 2309 LR

Papillon Project

Via het Papillon Project kunnen mensen in armoede energie-efficiënte huishoudtoestellen huren. Zo besparen ze op hun energie- en waterfactuur. De toestellen worden nadien teruggenomen door de producten, volgens de principes van de circulaire economie.

Meer info
Attractive2wear demo

Attractive2Wear

Attractive2Wear past de eigen garderobe van zorgbehoevenden aan aan hun zorgnoden, zodat de verzorger hen die zonder trek- of sleurwerk kan aandoen. Zo gaan persoonsgerichte zorg hand in hand met ecologie en ergonomie.

Meer info
Wooncoop

Wooncoop

Wooncoop bouwt aan de coöperatieve woondroom van de toekomst. Met het coöperatieve model houden ze wonen in handen van burgers. Wonen wordt eerlijker en makkelijker door samen eigenaar te worden.

Meer info
Studio Ama

Studio AMA

Studio AMA maakt kledingcollecties van reststoffen van lokale textielbedrijven. De ontwerpen worden gemaakt door maatwerkbedrijven.

Meer info
Helpper 1

Helpper

Helpper daagt de zorgsector uit door via hun platform ouderen, personen met een beperking en chronisch zieken te verbinden met buren die hulp willen geven.

Meer info
20200724 Oak Tree Projects 012 7148 LR

Oak Tree Projects

Oak Tree Projects verhuurt betaalbare studio's in cohousing projecten, voor iedereen die wat extra zorg en ondersteuning nodig heeft.

Meer info
20200123 Radicale Vernieuwers 2019 012 0790 LR

Het Pandschap

Het Pandschap renoveert leegstaande panden en ontzorgt de eigenaar volledig. Na de renovatie worden de panden sociaal verhuurd.

Meer info
Locale food strategy in action

Leuven 2030

Leuven 2030 heeft de ambitie om de stad klimaatneutraal te maken en zet daar kleine en grote acties voor op, samen met burgers, middenveld, bedrijven en kennisinstellingen.

Meer info
Resortecs in actie

Resortecs

Resortecs maakt het recycleren van kleding eenvoudiger door naaigaren te ontwikkelen die oplost bij hoge temperaturen.

Meer info

Juryleden

  • Jan Hautekiet (juryvoorzitter)
  • Sarah Schelstraete (Sociale InnovatieFabriek)
  • Lieven Sioen (De Standaard)
  • Lieven Vandeputte (Cera)
  • Dorien Baelden (Koning Boudewijnstichting)
  • Hans Maertens (VOKA)
  • Gerard Govers (KU Leuven)
  • Adje Van Oekelen (De Landgenoten, Radicale Vernieuwer 2017)