Ga verder naar de inhoud

Dorpspunten: inclusief en bruisend dorpsleven

Landelijke dorpen nieuw leven inblazen, én mensen met een verstandelijke handicap daarbij betrekken. Dat is de missie van de dorpspunten, een initiatief van De Lovie vzw.

In de kleinste landelijke dorpen moeten mensen elke dag naar een ander dorp om brood te halen. In Beveren aan de IJzer hoeft dat niet meer: inwoners kunnen er sinds vijf jaar brood en heel wat andere producten bestellen bij het dorpspunt. Ze worden er bediend door mensen met een verstandelijke handicap. Ondertussen zijn er ook dorpspunten in Stavele, Krombeke en Pervijze, en zitten er nog in de pijplijn.

Dorpspunt Beveren credits VRT
Foto: VRT

Kloppend hart

Het dorpspunt is een buurtwinkel en ontmoetingsplek voor inwoners en mensen uit de omgeving. Het wordt uitgebaat door mensen met een verstandelijke handicap, vanuit De Lovie vzw. “We brengen producten terug die verdwenen waren uit het dorp”, vertelt Luc Meeuw, coördinator dagbesteding bij De Lovie vzw. “Brood, zuivel, vleeswaren, groenten, fruit, maar ook confituur, honing … zoveel mogelijk uit de korte keten. Onze mensen leveren ook diensten: ze brengen boodschappen aan huis, ze onderhouden de stoep, ze laten de hond uit, ze halen het glas op …”

Inwoners en passanten komen er over de vloer voor een koffie, een broodje, soep of taart. Ze doen mee met brei-namiddagen, digi-cafés, of spelen gezelschapsspellen. Daarnaast kunnen mensen er ook hun fiets laten herstellen bij een fietshersteller, die af en toe langskomt in het dorpspunt. Luc: “De invulling van het dorpspunt werd bepaald door een initiële bevraging bij de inwoners. In jaarlijkse inwonersmeetings houden we vinger aan de pols met de noden van de mensen.”

Luc Meeuw
We tonen dat er wel degelijk economisch potentieel is, én we schakelen onze medewerkers van De Lovie vzw op een zinvolle manier in.
Luc Meeuw, coördinator dagbesteding bij De Lovie vzw

Dubbele meerwaarde voor inwoners en medewerkers

Vijf jaar na de start is het dorpspunt in Beveren een gevestigde waarde. “We maken hier een mooie link tussen economie en welzijn”, legt Luc uit. “We tonen dat hier wel economisch potentieel is, én we schakelen onze medewerkers van De Lovie vzw op een zinvolle manier in. Het dorpspunt is een grote meerwaarde voor de inwoners én voor de medewerkers.”

Uit bevragingen blijkt dat 52% van de inwoners wekelijks komt: 74% komt voor de winkel; 57% voor de ontmoetingsplek en 29% maakt gebruik van de diensten. Luc: “Door de stijging van de thuiswerkers haalde de buurtwinkel een hogere omzet. In de eerste lockdown hebben we de medewerkers even uit de winkel gehouden. Maar ze werden echt gemist: de inwoners vroegen al snel wanneer ze zouden terugkomen.”

Dorpspunt Beveren Fred Debrock
Foto: Fred Debrock

Iedereen kan iets betekenen

De Lovie vzw streeft ernaar om medewerkers een aantal keer per week in te zetten, in principe met 8 tegelijk. Luc: “Met een talentcoach gaan onze medewerkers op zoek naar hun talenten en ontwikkelen ze die. Zo ontvangen ze bezoekers, leggen ze uit wat een dorpspunt is, helpen ze de inwoners met allerlei diensten, maken ze soep of taart, dienen ze op … Ze betekenen iets voor de inwoners, en die stellen dat enorm op prijs. De warmte en zorgzaamheid is wederzijds.”

De medewerkers en begeleiders van De Lovie vzw houden het dorpspunt open van maandag tot vrijdag. Sinds kort is het dorpspunt ook in het weekend open, dankzij vrijwilligers. Zo hoeven inwoners niet naar een ander dorp voor hun zondagse pistolets. “Die vrijwilligerswerking is een groeiverhaal. Ook dat toont de impact van onze oplossing aan”, vertelt Luc.

Van één naar vier dorpspunten

Na het succes van Beveren kwam het aantal dorpspunten vorig jaar in een stroomversnelling terecht. In maart 2021 ging een tweede dorpspunt van start in Stavele (Alveringem). Het concept is hetzelfde als in Beveren, alleen is de ruimte iets kleiner. Het kwam er op initiatief van De Lovie vzw, die de huur van het pand voor haar rekening neemt, net als in Beveren.

In het najaar van 2021 openden er ook dorpspunten in Krombeke (Poperinge) en Pervijze (Diksmuide). Daar werkt De Lovie vzw samen met de gemeentes, die de infrastructuur ter beschikking stellen. Luc: “Financieel maakt dat natuurlijk een groot verschil. We spelen telkens in op de lokale noden. Zo was de bibliotheek in Krombeke vroeger maar 2 uur per week open; dankzij het dorpspunt is dat elke weekdag. In Pervijze is het dorpspunt alleen een ontmoetingspunt, want in die gemeente is wel nog een buurtwinkel. We werken daar ook samen met een andere voorziening, om medewerkers in te zetten.”

Luc Meeuw
We werken met kwetsbare mensen. Het moet een breed gedragen initiatief zijn, anders kan het niet lukken.
Luc Meeuw, coördinator dagbesteding bij De Lovie vzw
Dorpspunt Beveren 3 credits VRT
Foto: VRT

Draagvlak als versneller

In 2022 start het vijfde dorpspunt in Zandvoorde (Zonnebeke). Er zijn ook al gesprekken opgestart met Dranouter. Volgens Luc gaat het nu zo snel omdat er een breed draagvlak is. “Wist je dat de burgemeester van Alveringem eerst niet in het concept geloofde? Nu komt hij vaak langs. Hetzelfde met de lokale handelaars. Eerst moesten we hen overtuigen; vandaag komen ze zelf met allerlei voorstellen. En dat is cruciaal. We werken met kwetsbare mensen. Het moet een breed gedragen initiatief zijn, anders kan het niet lukken.”

Ook de Radicale Vernieuwers-trofee heeft daar een rol in gespeeld. Luc: “We hebben toen heel wat bezoeken gekregen. Samen met Cera dragen we het concept verder uit. Ja, zo’n erkenning is echt een opsteker als je pionierswerk doet.”

Dorpspuntenicon

initiatief van De Lovie vzw