Ga verder naar de inhoud

Radicale Vernieuwers 2015

De eerste editie! Onder leiding van Otto-Jan Ham koos de jury uit 335 inzendingen de 10 Radicale Vernieuwers van 2015. Peerby.be won de juryprijs; Rescoop werd publiekswinnaar.

Facebook2

Geïnspireerd door de "New Radicals" van Nesta en The Observer in de UK, sloegen de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard de handen in elkaar. Het doel: nieuwe oplossingen vinden voor maatschappelijke uitdagingen. In april 2015 werd de campagne afgetrapt in De Standaard, met zes pagina's voorbeelden van wat mogelijk radicaal vernieuwend zou kunnen zijn.

De campagne bereikte heel wat vernieuwers, dankzij het mediapartnerschap, dankzij de organisatiepartners Cera, de Koning Boudewijnstichting, IWT en Vlaanderen en dankzij de partners die de oproep mee verspreidden. Liefst 335 deelnemers streden mee voor een erkenning als Radicale Vernieuwer.

Otto-Jan Ham: 'Heel veel en heel diverse inzendingen'

Juryvoorzitter Otto-Jan Ham was onder de indruk dat er zo veel oplossingen bestaan. "Er zaten oplossingen in waarvan ik dacht: hoe komt het dat dat nog niet bestond?" Hij hoopt dat het veel mensen inspireert om zelf ook aan de slag te gaan en oplossingen te bouwen voor een betere wereld.

Winnaars

Peerby001

Peerby

Peerby is een online platform dat het makkelijk maakt om spullen van je buren of dorpsgenoten te lenen, zoals een barbecuestel, een partytent, een veganistisch kookboek of een extra babystoel.

Meer info
Rescoop001

Rescoop

Een rescoop is een groep burgers die samenwerkt om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen en om hun dagelijkse energieverbruik duurzamer te maken.

Meer info
Millibeter002

Millibeter

Millibeter gebruikt zwarte wapenvliegen om afval en mest om te zetten in grondstoffen voor de chemische industrie en voor veevoeder.

Meer info
Trivizor001

Tri-Vizor

Als twee bedrijven elk met een halfvolle vrachtwagen dezelfde route afleggen, kunnen ze beter samen één vrachtwagen delen. Omdat ze dat niet op eigen initiatief doen, regelt Tri-Vizor het.

Meer info
NNOF004

NNOF

Nnof staat voor ‘nearly new office facilities’: kantoormeubilair dat bijna nieuw is. Het Vilvoordse bedrijf richt kantoren in met voornamelijk gerecupereerd materiaal, dat doorgaans uit het vorige interieur van de klant komt.

Meer info
Soli dare it002

Solidare-it

Solidare-it is een webplatform met slimme zoekertjessite voor solidariteit. Je kan er niets kopen of verkopen, maar wel hulp vragen en aanbieden. Zo creëert Solidare-it een golf van solidariteit in je buurt.

Meer info
Spilvarken017

Het Spilvarken

Buurtbewoners houden samen enkele varkens op een verloren stuk ruimte in de stad. De dieren leven van voedselafval uit naburige winkels en restaurants.

Meer info
Duo For A Job004

Duo for a Job

DUO for a JOB brengt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond in contact met 50-plussers, die als vrijwilliger hun professionele ervaring inzetten om deze jongeren te begeleiden naar werk.

Meer info
20210902 Dirk Depover Collectief Goed 004 9326 LR

Collectief Goed

Collectief Goed is een Antwerpse coöperatie die leegstaande huizen verwerft en renoveert, om ze tegen haalbare prijzen te verhuren aan grote gezinnen met een klein budget.

Meer info
Liefhebbers001

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup

Zonder scheidsrechter speel je eerlijker: dat is het idee achter de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, een competitie waar ondertussen al 806 ploegen aan deelnemen. Allemaal sporters die komaf maken met de verzuring van de voetbalcultuur.

Meer info

Juryleden

Deze juryleden selecteerden de 10 winnaars:

  • Otto-Jan Ham (voorzitter)
  • Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek)
  • Dorien Knockaert (De Standaard)
  • Ruben Mooijman (De Standaard)
  • Karel Van Eetvelt (UNIZO)
  • Lieven Vandeputte (Cera)
  • Gerrit Rauws (Koning Boudewijnstichting)
  • Guy Gypens (Kaaitheater)