Ga verder naar de inhoud

Radicale Vernieuwers 2017

In 2017 ondersteunden De Standaard én Radio 1 de campagne. De juryprijs en de publieksprijs gingen naar De Landgenoten. Voor het eerst was er ook een klimaatprijs. Die ging naar DuCoop.

Radicale vernieuwers final RGB 01

Begin april 2017 verschenen in De Standaard allerlei inspirerende verhalen over nieuwe oplossingen voor een betere wereld en een beter klimaat. Bij Hautekiet op Radio 1 passeerden ook heel wat innovaties de revue. Het partnernetwerk (Cera, de Koning Boudewijnstichting, BNP Paribas Fortis, de Nationale Loterij, VLAIO, The Shift, MAD Brussels, Stichting Toekomstige Generaties ...) mobiliseerde mee. Bij de campagne hoorde ook een innovatietest, waarmee lezers van De Standaard hun eigen innovatieprofiel konden bepalen.

Op een maand tijd kreeg de wedstrijd 322 inzendingen van kandidaat-Radicale Vernieuwers. Daaruit selecteerde de jury 10 winnaars, waaronder een jurywinnaar (De Landgenoten) en een klimaatwinnaar (DuCoop). Van alle winnaars werden videopitches gemaakt. Op de website van Radio 1 konden luisteraars hun publieksfavoriet kiezen. De publieksprijs ging naar De Landgenoten.

Winnaars

De Landgenoten Fred Debrock

De Landgenoten

De Landgenoten is een coöperatie en een stichting die werkt aan zekere toegang tot grond voor biologische boeren in Vlaanderen. De Landgenoten koopt grond met middelen van aandeelhouders en schenkers. Samen verhuren we die grond aan bioboeren voor altijd.

Meer info
Du Coop Fred Debrock

DuCoop

DuCoop is een coöperatie die duurzaamheidsdiensten levert aan de bewoners van De Nieuwe Dokken. DuCoop levert duurzame warmte via een warmtenet, maar er worden nog heel wat andere milieuvriendelijke technieken toegepast.

Meer info
Dorpspunt Beveren 2 credits VRT

Dorpspunt Beveren

Dorpspunt in Beveren is een plek waar inwoners uit Beveren en omgeving elkaar kunnen ontmoeten en uit het dorp verdwenen diensten terugvinden. Het Dorpspunt wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap die ondersteund worden vanuit De Lovie vzw.

Meer info
Konekt

Konekt (Let's Co)

Let’s Co, een project van Konekt, organiseert opleidingen voor jongeren met een verstandelijke beperking. Als ‘co-begeleider’ kunnen ze meewerken in een kleuterklas, woonzorgcentrum of een bedrijf.

Meer info
Device operational

Laminaria

Laminaria ontwikkelde een flexibele technologie om de energie uit zeegolven om te zetten in elektriciteit. Laminaria is één van de koplopers wereldwijd in de ontwikkeling van golfenergie, een techniek die het potentieel om tot 10% van de wereldenergievraag te voorzien.

Meer info
BIGH

BIGH

BIGH teelt lokaal verse & smaakvolle producten voor steden met behulp van een aquaponisch productiesysteem dat duurzaam, zeer productief en pesticidenvrij is.

Meer info
Dampoort Knapt Op2

Dampoort knapt Op!

Dankzij een 'rollend fonds' krijgen mensen met een laag inkomen €30.000 om hun woning duurzaam te renoveren. Als het gezin in de toekomst de woning verkoopt, gaat het bedrag terug naar het fonds. Dampoort knapt op is een initiatief van CLT Gent.

Meer info
Rising Youth

Rising You

Rising You begeleidt nieuwkomers naar een job op hoogte, via een opleiding tot industrieel schilder op hoogte, telecom-monteur, steigerbouwer, monteur van zonnepanelen ... Zo kregen al bijna 150 nieuwkomers een vaste job.

Meer info
Citizen Lab

CitizenLab

CitizenLab is een gebruiksklaar en personaliseerbaar digital democracy platform waar burgers voorstellen kunnen plaatsen voor hun stad of gemeente. Het platform is vandaag actief in meer dan 300 steden en gemeenten in België en Nederland.

Meer info
Activ84 Health2

Activ84Health

Activ84Health ontwikkelt technologie waarmee bewoners van woonzorgcentra kunnen blijven sporten. De technologie koppelt Google Streetview-beelden aan de hometrainer, en laat gebruikers rondfietsen in de buurt van hun keuze.

Meer info

Juryleden

 • voorzitter: Wouter Deprez
 • Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek)
 • Stijn Ombelets (Radio 1)
 • Ine Renson (De Standaard)
 • Lieven Vandeputte (Cera)
 • Dorien Baelden (Koning Boudewijnstichting)
 • Karel Van Eetvelt (UNIZO)
 • Lieven D'hont (Peerby)
 • Serge De Gheldere (Futureproofed)
 • Francesca Van Thielen (Klimaatzaak)
 • Dirk Holemans (OIKOS)