Ga verder naar de inhoud

Radicale Vernieuwers 2022

In 2022 koos de jury onder leiding van singer-songwriter en auteur Hannelore Bedert opnieuw 10 Radicale Vernieuwers uit de 125 inzendingen. Ray&Jules werd jurywinnaar en Armentekort won de publieksprijs.

10 Radicale Vernieuwers 2022

In 2022 vond de vierde editie van Radicale Vernieuwers plaats. Voor deze editie werkten we samen met Trends. De meeste mensen associëren het economisch-financiële weekblad niet meteen met maatschappelijke vernieuwing. En precies daar ligt de kracht van deze samenwerking. Trends wou het lezerspubliek van KMO’s en grote bedrijven inspireren om de transitie te maken naar het ‘nieuwe’ ondernemen, dat per definitie duurzaam en inclusief is. Het blad inspireert de lezers door verhalen te brengen van ‘gamechangers’. Dat is waar de missie van Trends en die van de Sociale InnovatieFabriek samenkomen. Co-organiserende partners waren Cera, de Nationale Loterij en VLAIO.

Ray & Jules jurywinnaar

De 9-koppige jury was unaniem: Ray & Jules is voor hen de strafste van de 10 Radicale Vernieuwers. De jury over Ray & Jules: "De technologie om koffie te roosteren op zonne-energie, is absoluut vernieuwend. Dat technische aspect combineert Ray & Jules met een knappe en aantrekkelijke marketing. Ray & Jules maakt impact hier én in het Zuiden, omdat ze de hele keten aanpakken, als Tony Chocolonely van de koffie. Er zit zeker nog groeimarge in het verhaal."

Gert Linthout van Ray & Jules won een video- & podcastopname bij Zwijgen Is Geen Optie. De duurzame start-up maakte samen met We Are Tribe een advertentie, die gepubliceerd werd in Trends.

Armentekort publiekswinnaar

De jury koos 10 Radicale Vernieuwers. Uit die 10 kozen de fans hun eigen publiekswinnaar: ArmenTeKort. Hun missie? Kansarmoede uit de wereld helpen. Dat doen ze door mensen in kansarmoede te koppelen aan een buddy. Zo krijgen de mensen in armoede meer eigenwaarde en maken ze andere keuzes, terwijl de vrijwilligers ook nieuwe inzichten krijgen. In 2024 mikt ArmenTeKort op 5000 buddy's en een werking in een 20-tal steden.

Als publiekswinnaar maakte ArmenTeKort samen met Billie Bonkers een advertentie, die gepubliceerd werd in Trends.

Hannelore Bedert als juryvoorzitter

Juryvoorzitter van dienst was Hannelore Bedert: singer-songwriter, schrijfster en columniste, graag gezien omwille van haar open, eerlijke en rechttoe rechtaan manier van praten, zingen en schrijven. Na het onverwachte overlijden van haar man Stijn kwam ze op voor de rechten van jonge weduwen en hun kinderen. Hannelore zocht mensen met lef, mensen met ambitie, mensen met goesting om samen te gaan voor een radicaal nieuwe realiteit.

Winnaars

Ray & Jules

Ray & Jules, the sunny kind of coffee

Ray & Jules, the sunny kind of coffee ontwikkelde een technologie voor het roosteren van koffie, die 3x energie-efficiënter is én 100% op zonne-energie werkt. Ray & Jules wil – als Tony Chocolonely van de koffie - de wereldwijde koffieketen eerlijk en klimaatpositief maken tegen 2050: daarvoor plannen ze een innovatief coöperatief model op te zetten met de koffieproducenten in het Zuiden.

Meer info
ArmenTeKort

ArmenTeKort

ArmenTeKort wil kansarmoede uit de wereld helpen. Dat doen ze door mensen in kansarmoede te koppelen aan een buddy. Dankzij die buddywerking krijgen mensen in armoede meer eigenwaarde en maken ze andere keuzes, terwijl de vrijwilligers ook nieuwe inzichten krijgen. De werking van ArmenTeKort is gebaseerd op heel wat onderzoek. De organisatie werkt ook samen met middenveldorganisaties, beleidsexperts, scholen en bedrijven. In 2024 mikt ArmenTeKort op 5000 buddy’s en een werking in een 20-tal steden.

Meer info
BeCode

BeCode

BeCode biedt gratis opleidingsprogramma’s aan op het gebied van digitale technologieën voor laaggeschoolde mensen, langdurig werkloze mensen, mensen met een migratieachtergrond … Vandaag hebben ze 1500 afgestudeerden, van wie 67% een duurzame job heeft. BeCode werkt samen met heel wat partners: opleidingspartners, partners voor rekrutering, bedrijven, fondsen en overheden.

Meer info
Blommm

Blommm

Blommm brengt bloemen recht van ’t veld, op de velo, in je vaas. Biologisch geteeld, dagvers en met fietskoeriers geleverd. Het is een ethisch en ecologisch verantwoord initiatief voor de klassieke bloemenindustrie, die een enorme ecologische voetafdruk heeft. Blommm is sinds 2017 een pionier in de sector van de biologische snijbloemen.

Meer info
COSH!

COSH! Conscious shopping made easy

COSH! Conscious Shopping made easy maakt het consumenten gemakkelijker om duurzaam te shoppen in fysieke winkels. COSH! doet daarnaast ook grondig en onafhankelijk onderzoek naar de modemerken die bij fysieke lokale handelaars te koop zijn. Ze werken samen met steden zoals Antwerpen, Mechelen, Brugge, Amsterdam, maar ook met middenveldorganisaties en internationale platformen.

Meer info
Give a Day

Give a Day

Give a Day is een matchingwebsite die vrijwilligers koppelt aan organisaties. De coöperatie bouwt samen met gemeentes, scholen, non-profits en bedrijven lokale impact ecosystemen uit voor vrijwilligershulp, burenhulp en participatie. Het platform automatiseert ook heel wat administratie zoals contracten, kostennota’s, planningen, gegevensbeheer … Give a Day telt ondertussen 65.000 vrijwilligers, 5000+ actieve vacatures en 6000+ organisaties, en activeert op die manier een massa mensen om samen impact te creëren.

Meer info
Homaar

Homaar - groeiplek voor jongeren

Homaar – groeiplek voor jongeren is een laagdrempelig initiatief voor jongeren die emotioneel vastlopen. Ze volgen twee weken creatieve ateliers, in een kleine groep, in een huiselijke sfeer. Zo versterkt de organisatie de autonomie en de identiteit van jongeren. Homaar ondersteunt andere organisaties die een gelijkaardige werking willen uitbouwen, en start in april 2022 een tweede groeiplek in Boechout, samen met een vzw Vonk.

Meer info
Mic Mac Minuscule

Mic Mac Minuscule

Mic Mac Minuscule stelt geboortelijsten samen met tweedehands en upcycled kinderspullen voor milieubewuste ouders die geen zin of tijd hebben om zelf alles bij elkaar te zoeken. Een netwerk van 25 Mic Mac Madammen over heel Vlaanderen en Brussel zorgt voor een lokale one-stop-shop dienstverlening. Sinds de start in 2017 vermeed Mic Mac Minuscule al 3.400 ton CO2. Daarnaast gaat 10% van de winst naar goede doelen. Mic Mac Minuscule is de snelst groeiende onderneming in de Belgische babysector.

Meer info
Stadsmakersfonds

Stadsmakersfonds

Het Stadsmakersfonds is een coöperatief ontwikkelingsfonds voor een duurzame stadsontwikkeling. Op die manier creëert het fonds exemplarische plekken voor maatschappelijke transitie, naar een circulaire maatschappij of naar vernieuwende plekken voor zorg en welzijn. Bij elk traject werkt het fonds heel nauw samen met de eindgebruikers of “stadsmakers”, lokale overheden, zorginstellingen en bedrijven.

Meer info
Award voor Ugani Prosthetics

Ugani Prosthetics

Ugani Prosthetics maakt goedkope protheses via een digitaal proces met 3D scanners en 3D printers. De prothese wordt lokaal geprint: dat verlaagt de kost en de wachttijd. Ugani werkt in België samen met de VUB en Materialise, in Benin en Congo werken ze samen met de overheid, ziekenhuizen en het Rode Kruis. Tegen eind 2025 willen ze 15.000 patiënten geholpen hebben.

Meer info

Juryleden

  • Hannelore Bedert (juryvoorzitter)
  • Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek)
  • Benny Debruyne (Trends)
  • Lieven Vandeputte (Cera)
  • Jonas Mallisse (Too Good To Go)
  • Soumaya Zaougui (Billie Bonkers en DIFT)
  • Kurt Peleman (Synergos en Co-founder The Pond & The Waterfalls)
  • Karel Vanderpoorten (Europese Commissie, DG GROW)
  • Tomas Vervaet (Netwerk Ondernemen)