Wedstrijd

Wat zijn Radicale Vernieuwers?

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1 en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij. Samen gingen we op zoek naar burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen die met hun nieuwe tegendraadse, onverwachte en trendsettende ideeën streven naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën voor een betere wereld en beter klimaat, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren. Maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit mogen dan wel grootse mondiale problemen zijn, het schrikt Radicale Vernieuwers niet af om zelf oplossingen (producten, diensten, werkingen, methodes,…) te bedenken en te maken, soms op een kleine en lokale schaal.

Radicale Vernieuwers konden zichzelf aanmelden of voorgedragen worden door anderen. Een jury koos uit de 322 inzendingen 10 Radicale Vernieuwers, die de eer, media-aandacht, advertentieruimte en een begeleiding op maat krijgen. Uit de 10 Radicale Vernieuwers werd een jurywinnaar en Klimaattrofee gekozen door de jury! Op 2 juni ontdek je ie dit zijn.

Lees hier meer over de organisatoren. 

Publieksfavoriet

Wie van de 10 is jouw favoriete Radicale Vernieuwer? Welke oplossing verdient die extra aandacht van het grote publiek, overheden, media en investeerders? Wie verdient uw stem? Stem dan bij www.radio1.be vanaf 22 mei tot 31 mei op jouw favoriet. Wie de meeste stemmen haalde, hoor je in de Hautekiet finale uitzending (Radio 1, 9-10 uur) op 2 juni.

Test

Hoe radicaal vernieuwend denk jij? Zie jij radicale vernieuwende ideeën, ook al ben je er niet naar op zoek? Ben jij een koploper of hink je achterop? Doe hier de Radicale Vernieuwers innovatietest en ontdek welk profiel jij hebt.
Wil je meer uitleg over de antwoorden? Neem dan hier een kijkje achter de schermen van de Radicale Innovatietest.

Jury en criteria

Inzendingen werden door deze juryleden aan een radicaal onderzoek onderworpen: Wouter Deprez (voorzitter), Kaat Peeters (Sociale InnovatieFabriek), Stijn Ombelets (Radio 1), Ine Renson (De Standaard), Lieven Vandeputte (Cera), Dorien Baelden (Koning Boudewijnstichting), Karel Van Eetvelt (UNIZO), Lieven D'hont (Peerby), Serge De Gheldere (Futureproofed), Francesca Van Thielen (Klimaatzaak) en Dirk Holemans (OIKOS).

Deze radicale bende zal elke inzending beoordeling op radicaliteit, de mate waarin het vernieuwend is en de wereld beter maakt en het potentieel van de vernieuwing om de wereld, onze manier van denken of handelen te veranderen.

Lees hier het wedstrijdreglement.

Prijzen

Radicale Vernieuwer zijn is een exclusiviteit en dan volgen bewonderende blikken, tonnen enthousiasme en gegarandeerde media-aandacht. Dat is de belangrijkste prijs van deze wedstrijd.

De Radicale Vernieuwers kregen media-aandacht op Radio 2 en in De Standaard en via het uitgebreide netwerk van de Sociale InnovatieFabriek. De jurywinnaar, publiekswinnaar en winnaar van de klimaattroffee kunnen rekenen extra artikels en radio interviews bij beide mediapartners. Alle Radicale Vernieuwers krijgen begeleiding op maat voor de verdere uitwerking of begeleiding bij hun vernieuwing. Ze krijgen een begeerde plaats op een Acceleratiedag, waar de Sociale InnovatieFabriek op maat van de vernieuwingen experten verzamelt die helpen.

Radicale Vernieuwer zijn, is een topjob. We brengen hen in contact met andere vernieuwers, uit België, Engeland en Nederland, zodat ze kunnen leren van hun aanpak, netwerk en ervaring. 

Editie 2015

In 2015 werd de eerste Radicale Vernieuwers wedstrijd georganiseerd. De winnaars waren Peerby (jurywinnaar), Rescoop (publiekswinnaar), Millibeter, Tri-vizor, Nnof (Nearly New Office Facilities), Solidare-it!, Het Spilvarken, Duo for a Job, Collectief Goed en Liefhebbers Zaalvoetbal Cup.